maanantai 27. joulukuuta 2010

Naisia ja käsilaukkuja


Sain joululahjaksi Vintage-käsilaukut -kirjan, joka tietenkin vahvisti entisestään laukkuhullun rakkautta noihin pieniin ja keskisuuriin lemmikeihinsä. Tuli taas kerran myös huomattua, että kaikkein ikonisimpiin laukkuihin liittyy usein myös kiinnostava tarina ja oikeastaan poikkeuksetta ikoninen nainen niiden takana.

Helmikuussa 1955 Chanelin luoma ja siksi nimen 2.55 saanut laukku vapautti pitkän olkahihnan ansiosta naisen molemmat kädet. Laukussa on monia yksityiskohtia, jotka liittyvät Cocon omaan historiaan. Viininpunainen vuorin väri muistuttaa Cocon nuoruusvuosien univormuista luostarissa. Metalliset hihnat taas muistuttavat avaimenperiä, jossa luostarin lastenhoitajat kantoivat avaimia. Laukun ulkopinta on ruututikattu, minkä on sanottu saaneen vaikutteita niin ratsastustakeista, Cocon Pariisin asunnon tyynyistä, kuin luostarikoulun ikkunoistakin.

Laukun takaosassa on tasku, jossa Coco säilytti rahojaan ja etuläpässä taas on vetoketjullinen tasku, jossa Cocon kerrotaan säilyttäneen rakkauskirjeitään. Laukussa on luonnolisesti myös oma pikkutaskunsa huulipunalle. Alkuperäisessä laukussa oli kulmikas Mademoiselle-lukko (Mademoiselle siksi, että Coco päätti pysyä naimattomana), kun taas CC-lukot tulivat mukaan vasta myöhemmin.
Hermès Kelly-laukku suunniteltiin jo 1930-luvulla, mutta nimensä ja maineensa se sai vasta Monacon prinsessan mukaan. Kuvat laukusta levisivät maailmalle, kun prinsessa Grace Kelly koitti valokuvissa piilottaa vauvamahaansa sen taakse.Audrey Hepburn rakasti Louis Vuittonin monogrammilaukkuja. Näyttelijätär toivoi pientä, kaikkialle kannettavaa käsilaukkumallia Speedy-laukusta ja sellainen myös valmistettiin. Tähden useasti ulkoiluttamasta laukusta tuli nopeasti jo aikanaan haluttu ikoni.
Prinsessa Diana sai uuden Diorin käsilaukkumallin lahjaksi Ranskan vierailullaan vuonna 1995. Prinsessa ja moni muukin ihastui laukkuun ja elegantti laukku nimettiin pian Lady Dioriksi.
Hermès'n Birkinin synnystä on monta tarinaa. Yksi niistä kertoo Jane Birkinin istuneen lentokoneessa Hermès'n pääsuunnittelijan vieressä ja valitelleen, että hänen on vaikea saada kaikkea mahtumaan pieneen korikassiinsa, mutta että hän ei ollut myöskään onnistunut löytämään mieleistään Weekend -laukkua. Hermès'n pian valmistamasta Birkiniksi nimetystä laukusta on tullut yksi kaikkien aikojen himotuimmista laukuista.
Balenciagan Lariat-laukku lähetettiin vuonna 2001 täydellisyyttä hipovassa mainoskampanjassa muutamille tunnetuille julkkinaisille, muun muassa Kate Mossille. Paparazzien lukuisiin kuviin ikuistamasta käsilaukusta tuli heti It-Bag. Se on ehdottomasti yksi niistä 2000-luvun laukuista, jossa on todellisia klassikon aineksia.

Omalla listallani ylivetämättä näistä ovat vielä Hermès'n laukut (tosin voisin elää hyvin onnellista laukkuelämää myös pelkällä Birkinillä) sekä ihanainen Lady Dior :)

2 kommenttia:

  1. Huomasin käsilaukkukirjan ennen joulua kirjakaupassa ja heti tuli mieleeni, että jos joulupukki ei kirjaa tuo Ullalle, niin mä en enää usko joulupukkiin!

    VastaaPoista
  2. Hih, hyvä että usko joulupukkiin siis säilyi! ;) on se aika ihme kaveri :)

    VastaaPoista