torstai 12. elokuuta 2010

FurrrTurkikset ovat taas kaikkialla, takeissa, vaatteissa, laukuissa ja saappaanvarsissa. Minulta on monesti on kysytty miten suhtaudun niihin. Kaikki mikä on vintagea on mielestäni ainakin ehdottomasti ok, koska kyse on kierrätyksestä. Nyt muoti suosii boheemeja 70-luvun henkisiä turkiksia, joten vintage-ajatuksen yhdistäminen niihin on helppoa, jos vaan sattuu olemaan oikeassa second hand -putiikissa oikeaan aikaan ja tekemään sen elämänsä löydön..

Uusiin turkiksiin suhtautuminen on vaikeampaa. Kannatanhan aitoa nahkaa kuitenkin kengissä, vöissä ja laukuissakin. Joissakin vaatteissani on myös turkissomisteita ja omistan pari turkisliiviä. Toisaalta olen kasvissyöjä, ostan maitotuotteeni ja kananmunani luomuna ja haluan, että eläimet voivat hyvin.

Ihailen muotitalojen turkiksia kuvissa, annan äidin ja muiden iloita omista turkeistaan ihan rauhassa, mutta tällä hetkellä oma valintani on vintage.

5 kommenttia:

 1. Suurin osa turkiksista kuluu juuri noihin somisteisiin: hupun reunoihin, saappaanvarsiin, tupsuihin, ja eikö se ole juuri se raa'in tapa käyttää niitä - kaikki ne eläimet kuolevat ei siksi että meillä olisi lämmin - vaan siksi että tupsu näyttää söpöltä laukkumme reunasta.

  Suuri osa nahasta tulee kuitenkin ylijäämänä lihateollisuudesta ja vaikkei nahka täysin eettinen ja ongelmaton ole, niin on se joka tapauksessa materiaalina turkista laadukkaampaa, vahvempaa ja kestävämpää.

  Iso turkki voi minustakin olla kaunis ja näyttävä, jotain juhlavaa ja hienoa, mutta ne somisteet... yäk.

  VastaaPoista
 2. Yks sana: YÖK.
  Ja lisäks noikin kuvat saattaa herättää jossain inspiraatiota ja auttaa jotain lukijaa unohtamaan hetkeksi sen, miten ja mistä turkit tulee - näyttivät ne sitten "juhlallisilta", "hienoilta" tai miltä tahansa.

  VastaaPoista
 3. Arvasin, että aihe herättää tunteita ;)

  Pukeutumista tulee usein pidettyä helposti turhamaisempana kuin pihvin tai kana-ceasar -salaatiin tilaamista, mutta loppujen lopuksi samasta asiasta on kyse -mieliteoista, joku haluaa turkin, joku kanasalaatin joku ehkä molemmat. Ja molemmissa tapauksissa eläimiä käytetään hyväksi tavallaan tarpeettomasti.

  Itse siis ajattelen, että vintage-turkikset ovat kuitenkin vuosikymmeniä vanhoja ja on myös ekologista käyttää jo tehty vaate ja jo kerran haaskatut elämät loppuun.

  Kauneutta ihailevana ihmisenä vain inspiroidun silmiä hivelevistä kuvista ja asioista, oli niiden sisältö sitten jossain mielessä kyseenalaista esimerkiksi turkisten, tehokkaiden autojen tai yksityislentokoneiden sisustusten muodossa. Mutta fiilistelyssä ei kai ole mitään pahaa ;)

  Jai nämä inspiraatiothan voi huojentavasti, helposti ja huokeammin toteuttaa myös laadukkaiden tekoturkisten avulla :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on sama "ongelma". Löysin kirpparilta aivan ihanan turkiskaulahommelin. Olisi ollut halpa. Tykkäsin siitä. Kävelin ohi. Nykypäivänä se vaan on niin epähyväksyttävää käyttää turkista, itselleni tulee mieleen voimakkaasti vanhat 80-luvun nousukauden jupit, jotka ovat yhä jääneet sille vuosikymmenelle. Nykypäivän statussymboleita kun taas ovat aivan eri asiat kuin citymaasturi ja turkis...

  Pystyn kyllä elämään ilman sitä turkiskauluria. Mutta enemmän rupesin pohtimaan sitä, MIKSI minä halusin se, miksi pidin siitä? Hmm..MIKSI se on mielestäni oikeasti hieno? En tiedä vielä:)

  VastaaPoista
 5. mun mielestä toi fiilistely ja tekotuekikset on just osa ongelmaa, koska ne pitää yllä sitä ajatusta, että turkikset ois jotain coolia ja kaunista jne. mä en näe niissä mitään muuta kuin sen kuolleen eläimen. sori vaan, mut en pysty muuhun enkä haluakaan pystyä. ja kiva huomata, ettet säkään oo ehkä enää niin niiden lumoissa kuin joskus aiemmin. :)

  t. hanna

  VastaaPoista